Grote vervuilende bedrijven vermelden in hun jaarrekeningen vaak niets over de gevolgen die hun uitstoot heeft voor het klimaat. Dat stelt de financiële denktank Carbon Tracker.

Slechts in 37 procent van de onderzochte jaarrekeningen worden beleggers enigszins geïnformeerd over de financiële risico’s die verband houden met klimaatverandering. Bij de resterende 63 procent kunnen beleggers niet zien of de klimaateffecten in de balans zijn verwerkt. “Zij hebben dus geen inzicht in de standpunten van het management”, aldus Carbon Tracker.

Tot de 140 onderzochte bedrijven behoren Shell, Unilever, Berkshire Hathaway, Chevron, ExxonMobil, General Electric, Procter & Gamble, Walmart, Toyota, Hitachi, Honda, Bayer, Thyssenkrupp, Danone en Saudi Aramco.

De meeste jaarrekeningen van deze bedrijven worden gecontroleerd door de vier grote accountantskantoren: Deloitte, EY, KPMG en PwC. Zowel de bedrijven als hun accountants laten beleggers in het ongewisse, volgens Carbon Tracker.

Deze bedrijven zijn zelf blootgesteld aan klimaatrisico's, die grote gevolgen kunnen hebben op hun eigen balansen en kasstromen, stelt de denktank. "Beleggers en toezichthouders hebben dringend behoefte aan informatie over hoe bedrijven dit vandaag de dag weergeven in hun jaarrekeningen. Als beslissingen gebaseerd worden op onvolledige of onjuiste informatie, dan kunnen investeerders, inclusief pensioenfondsen en particuliere aandeelhouders, aanzienlijke financiële verliezen oplopen."

Shell is relatief transparant over klimaatimpact, maar scoort nog steeds ondermaats

Bedrijven werden op zeven punten getest en scoorden gemiddeld genomen overal ondermaats.

Het meest transparant waren bedrijven tegen investeerders over hoe zij klimaatgerelateerde zaken in de bedrijfsvoering hadden opgenomen. Denk hierbij aan hoe bedrijven omgaan met veranderingen in de vraag en disruptieve technologieën. Toch wist ook op dit punt 2 op de 3 bedrijven geen openheid te geven.

De meeste individuele bedrijven scoren op verreweg de meeste punten een dikke onvoldoende. De bedrijven die nog het minst slecht uit de vergelijking komen, zijn onder meer het inmiddels Britse oliebedrijf Shell, de Spaanse olie- en gasmaatschappij Repsol en het Britse aardoliebedrijf BP. Hieronder zie je een overzicht van de zeven bedrijven die het minst slecht scoren.

De zeven bedrijven uit het onderzoek van Carbon Tracker die het minst slecht scoren. Zelfs binnen deze groep worden de criteria amper gehaald.
De zeven bedrijven uit het onderzoek van Carbon Tracker die het minst slecht scoren. Zelfs binnen deze groep worden de criteria amper gehaald.
Carbon Tracker

Verplichte CO2-rapportage voor bedrijven in de EU vanaf 2024

Toch lijkt het erop dat bedrijven in Europa hun strategie zullen moeten herzien. Vanaf dit jaar geldt in de Europese Unie (EU) een verplichte klimaatrapportage voor bedrijven. In het kader van de klimaatwet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zullen de komende jaren zowel grote bedrijven als mkb'ers verplicht moeten rapporteren over onder meer hun uitgestoten CO2-emissies.

Uiteindelijk is het Nederlandse bedrijfsleven wel degelijk in staat om de klimaatdoelen van Parijs te halen, concludeerde ABN Amro afgelopen week nog in een onderzoek.

Als Nederlandse bedrijfssectoren daarentegen niet proactief verduurzamen, komen de klimaatdoelen volgens de bank alsnog in de knel. Het "merendeel" van de sectoren zal de klimaatdoelen dan "mogelijk" niet halen, schrijven de economen van bank.

LEES OOK: Minder dan 4 op de 10 Europese mkb’ers heeft plan voor CO2-reductie – grote bedrijven krijgen met Europese wetgeving te maken